Nieuwsbrief juni 2019 1e jaargang nummer 2

GEORGE KABEL">Op 3 mei mochten we 6 blinden en slechtzienden ontvangen samen met hun begeleiders. In totaal mochten we er die middag 20 personen rondleiden in het beeldenpark dat net, maar dan ook net klaar was. Na de rondleiding vertelde George Kabel, zestiger en al 30 jaar blind, hoe hij "aan de steen is geraakt" . Een boeiend verhaal van deze oud-cursist van Hofmanheide die - zo vertelde hij - met de haakse slijper heeft leren omgaan van Bertha! Voor blinden en slechtzieden moeten beelden het hebben van "voelschakeringen" , veel verschillende structuren en vooral overgangen zijn daarin belangrijk. George maakt vrije vormen, organisch, strak en met grote vlakken. Wilt u meer weten over George Kabel en zijn werken, dan verwijzen we u naar internet waar de docomentaire "een gevoel van zwart" een idee geeft hoe George werkt en leeft.

OPEN DAGEN 2019

>Met z'n allen hebben we flink gewerkt om ons eerste "event" op de rit te krijgen. Samen kunnen we terugkijken op geslaagde open dagen. De weergoden waren ons niet helemaal goed gezind, maar toch....het was gezellig. Ondanks de kou, wind, hagel en regen mochten we bijna 200 gasten verwelkomen met koffie en wat later een glas wijn. Rob Olmer, heel hartelijke dank voor je sponsoring in de vorm van de witte wijn en heerlijke rose.

BIJZONDERE VERJAARDAG<

Mag niet onvermeld dat we op dinsdag 21 mei de verjaardag vierden van ons aller Bertha, onder het genot van een een glas wijn en door haar zelf gebakken wafels.Bertha is de laatste tijd niet meer weg te denken op Hofmanheide en haar adviezen en raadgevingen worden zeer gewaardeerd. Reden om haar op deze dag in de bloemen en in het zonnetje te zetten!

Nieuwsbrief mei 2019 1e jaargang - nummer 1

Per 1 mei is het beeldhouwcollectief Hofmanheide effectief! Met deze start springt het collectief meteen in het diepe met de organisatie van de Open Dagen op 4 en 5 mei. Vrijdagmiddag 3 mei wordt gestart met een speciale rondleiding voor een aantal blinden en slechtzienden en hun begeleiders. Voor het grote publiek staan de deuren wagenwijd open op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Laten we hopen op mooi weer!

AD BASTIAANSE

Even terugkijkend moet worden vermeld dat collega-beeldhouwer Ad Bastiaanse op Koningsdag is gedecoreerd als lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn vrijwilligersactiviteiten. Ad, heel hartelijk gefeliciteerd!

LEZING

Dinsdagavond 23 april was het interessant en gezellig op Hofmanheide. Collega-beeldhouwer Cor van den Bemt verzorgde voor belangstellenden een lezing die meer dan de moeite waard was! Met een behoorlijke opkomst kunnen we tevreden terugkijken.

BERTHA SAVENIERS weer op Hofmanheide

Geboren in Borgerhout (Antwerpen), op 21 mei 1936, in het midden van een artistieke familie. Haar vader stierf op jonge leeftijd terwijl haar moeder de leiding nam over het gezin met 5 jonge kinderen. Bertha ging naar de Antwerpse Academie in 1956 en studeerde af in 1965. Ze werd onder andere geeerd met de volgende prijzen voor kunst: 1963 - "Doutrelonde Try". 1965 - "Club XII Hendricks". 1986 - "Grote prijs van Gemeente Westerlo voor Beeldhouwen". Haar werk is tentoongesteld in heel Belgie en over de hele wereld.

Bertha zelf aan het woord:

"Als lerares is het niet zo gewoon met de leerlingen tentoon te stellen, maar na 50 jaren zijn de invullingen van zulke samenstelling veranderd, ten goede? Dat zal de bezoeker zelf mogen invullen, maar wat interessant is dat na al die jaren er wel degelijk veranderingen zijn opgetreden, elke leerling gaat zijn eigen weg maar die leerlingen zijn blijven werken en dat is heel boeiend en vruchtbaar, iedere dinsdag kom ik weer op Hofmanheide en dat is voor een lerares heel dankbaar, om te zien hoe eenieder de adviezen heeft ingevuld dat is een bezoek waard en dat zal iedere bezoeker anders bekijken. Wat uit beeldhouwen kan groeien is zelfs in onze tijd een aanvulling op ontplooiing van het individu, de rijkdom en uitstraling van het eigen "zijn", de moeite om te komen kijken!"

Dus zal Bertha Saveniers tijdens de open dagen haar "Selfie" tentoonstellen. Dit is waarmee zij haar 50 jaar beeldhouwerspassie in 2015 afsloot.

Deel deze pagina